torsdag 10 september 2009

Vacherin Mont d'Or

Just nu och ett litet tag framåt är det dags för de krämiga ostarnas kejsare: Vacherin Mont d’Or, en stolthet från både de franska och de schweiziska Jurabergen. Med sin krämighet, sin finessrika och djupa fruktighet med drag av harts som lämnar ett bitterljuvt nafs på tungan är Vacherin ett måste och ett skäl att längta till hösten.
Vacherin Mont d´Or är en fransk rödkittost som med sitt krämiga inre för evigt har förfört många människor.
Denna läckerhet går bara att få tag i på från slutet av september och ett tag framåt. Varför? Jo, mjölken fås bara denna årstiden och kommer då från kor av rasen Montbeliarde som vallas ned från alpängarna för säsongen.
Vacherin Mont d´Or är opastöriserad och är AOC-klassificerad.

Osten njuter du av som den är eller ännu hellre gnider du in den med lite vitlök på toppskorpan, gör några små hål i toppen och häller i en liten skvätt vitt vin, lägg osten i foliepaket och baka den sedan i ugnen i 200-220 grader i ca 15 minuter.
Avnjut med bröd, kokt potatis, goda lufttorkade charkuterier som salami och skinkor som du doppar i osten.
Vintips till denna elegansens ost är en Riesling.

Jag som osthandlare kan köpa in denna ost i två storlekar, dels i en 500 grams ask ( 500 gram räcker till 4 personer) dels som helost där den ligger lite över 2 kilo.

Du kan nu förboka denna ost och du bestämmer själv hur mycket du vill ha.

Först till kvarn…

Sista anmälningsdagen är 18 september 2009.

1 kommentar:

  1. tack för det här, vet inte när du skrev det, men jag köpte just osten i en fransk osthandel på södermalm i sthlm och behövde veta hur jag skulle göra

    glad jul,
    kettil o yara

    SvaraRadera