tisdag 30 juni 2009

Farlig ost


Den farligaste osten för människan är Casu marzu, vilket betyder rutten ost på sardiska. Den är även känd som maskost. Osten anses vara en delikatess trots att den är olaglig att köpa.

Själva osten härstammar från den kända fårmjölksosten Pecorino Sardo som lagras i ungefär tre månader. Därefter skär man av toppen på osten, sedan ställs osten så att flugor kan lägga sina ägg i osten. Denna ostfluga heter "Piophila casei"

Eller så införs larverna medvetet in i osten där de bidrar till en avancerad fermentering och bryter ner ostens fetter. Ostens struktur blir mycket mjuk, lite vätska sipprar ut och den vätskan kallas lagrima, från det sardiska ordet för "tårar". Larverna framträder som genomskinliga vita maskar, ca 8 mm långa. Om larverna störs kan de hoppa sträckor upp till 15 cm.
Vissa människor tar bort larverna ifrån osten innan de äter, andra gör det inte.

Denna ost brukar serveras med Pane Carasau, som är ett sardiskt tunt bröd samt ett glas Cannonau, som är ett starkt rödvin.

Larvernas produktion av enzymer hjälper till i ostens jäsningsprocess, vilket bidrar till den eftertraktade smaken. Det sägs även att om larverna överlever magsafterna i människans mage kan de framkalla kräkningar, magsmärtor och blodiga diaréer.

Man kan undra vad de säger i andra länder om vår surströmming????

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar