fredag 31 juli 2009

Kittostar



Kittostar eller som det egentligen heter "Tvättade ostar" är en ostkategori för sig.


Egentligen är det en hårdost som behandlats så att det blivit mjuk. Dessa ostar badas. De badas i vin, saltlake, öl, cider och andra hemliga blandningar. Det här är ostar som ger butiker som mina sin karaktär. Och då menar jag doften. För dessa ostar kan dofta rejält.


Man kan säga att ju mer smak osten har desto mer doft.


Osten på bilden ovan heter Altesse.


Andra kända kittostar är: Port Salut, Vacherol, Taleggio




Våra grannar i Danmark gör många av sina ostar på detta vis. Du känner säkert till Danbo och Gamle Ole för att nämna några. Saftiga, smak- och doftrika ostar. Det finns mängder av kittostar i alla storlekar och smaker.


Varför vi kallar dem för kittostar är för att om du tar i en sådan så påminner det om fönsterkitt i konsistensen.


Det här är en bra eftermaten ost. Att äta naturell eller med lite torkade aprikoser, nötter och frön.

Jag har kokat en aprikos valnöt marmelad som är speciellt anpassad till kittostar.


I höljet som oftast är orange till färgen sitter det mycket smak. För dem som tycker att det är för mycket, rekommenderar jag att spara skalet och lägga på gratänger som en krydda. Mycket gott.


Du vet väl om att en bit ost efter maten är bra för tänderna. Det hjälper till att förhindra karies.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar