torsdag 4 mars 2010

Rossini

Det händer någon gång ibland att jag blir lyrisk när jag provsmakar en ost. Därför vill jag nu presentera en sådan ost för er. Att smaka på Rossini är som att ta ett kliv in i ostparadisets mitt.

Rossini
Blåmögelost som lagrats i Italienskt Passito vin som ger den en symfoni av smaker och därav namnet efter den berömde Rossini. Osten har fått mogna i 90 dagar, därefter ytterligare i 90 dagar med vinet, från Bergamo i norra Italien.


Passito är en metod inom vintillverkning. Det är både namnet på metoden och på vinet som tillverkas enligt metoden. Efter druvskörden låter man druvorna torka något på speciella mattor. Druvsaften blir därmed mer koncentrerad och man får också klart mindre vin per druva eftersom mycket av vätskan redan avdunstat innan jäsningen. Metoden används framförallt i Veneto i nordöstra Italien.

1 kommentar:

  1. Världens godaste ost! Ostparadiset absolut! Vet du må hända något vin som passar?

    SvaraRadera