Beemster är en Holländsk gourmetost.
I det återvunna landskapet Beemsterpolder i provinsen Noord-Holland tillverkas denna ost. Här har man tillverkat ost i över 100 år och fortfarande görs ostarna efter gamla recept som ärvs från generation till generation.
Dräneringen och vallningen av Beemstersjön blev klar 1612 och ligger nu fyra meter udner havsytan. Här betar korna det friska och saftiga poldergräset utan bekämpningsmedel, som ger Hollands mest smakrika och hälsosamma mjölk. Det är denna mjölk som ger ostarna dess smidighet och fylliga smak.
För att få 3 kg ost krävs en ko, 50 kg gräs, 125 liter vatten. Detta ger då 30 liter mjölk som i sin tur ger 3 kg ost.
Det finns sex olika Beemster ostar med lagring från några månader upp till 26 månader.
Jag har valt att ta in Bemmster Vlaskaas för att den i mitt tycke har den härligaste smaken och en otroligt smidig konsistens.
Den är god till frukt, tärnad i en sallad, som snacks och en given hit på ostbrickan till helgen.
Dryckes tips: Sauternes, Beaujolais eller Belgisk öl.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar