onsdag 28 oktober 2009
Vill du smaka på en ostmedaljör?
Från Jämtland tar vi ta varorna denna gång, närmare bestämt Skärvångens Bymejeri i Krokom. Företagets utveckling är som en saga om den lilla gården i döende glesbygd som förvandlas till handlingskraftigt kollektiv. Här sätter man hantverk och kvalitet i första rummet. Litet som en tyst protest mot snabbmatskultur och billig massproduktion. Detta har resulterat i medaljer på årets smaklustmässa i Stockholm. Medalj fick de för Rosalina, Vit Caprin, Camembertrullr, Getbrie, Kocamembert och salladsosten.
Enligt Tor Norrman är det tack vare växtligheten i fjällvärlden som ostarna får sin unika smak. Ren luft och friskt vatten ger mjölkkorna och getterna i byn optimala möjligheter att producera sin mjölk. Sedan är det upp till Tor Norrman och hans kollegor att med mjölksyrebakterier, mögelprocesser och traditionellt hantverk förvandla mjölk till ost. De långlagrade ostarna ligger i upp till ett halvår innan de skickas till butik. - Det är som en lång bibel. Trots att man hållit på i 30 år så kan man stå där framför grytan och inte fatta vad som hänt, skrattar Tor.- Men det är otroligt spännande. Vill man få ut något av livet så ska man ägna sig åt något sådant här.
Sedan starten år 2000 har Skärvångens Bymejeri vuxit från 10 till 22 anställda. De har runt 230 getter och 60 kor som producerar 120 ton färdig ost. Företagets specialitet är dessert- och hårdostar som bland annat bästsäljaren Ädla med vilken Skärvångens Bymejeri kvalat in på en stor mässa i Italien.
Alternativ 1 Komjölksostar
Ädla 200 gr; Rund grönmögelost med mycket smak. En mycket speciell ost som är en korsning mellan Cheddar och Stilton. Cheddariseringen ger osten en speciell konsistens och det mörka grönmöglet ger osten dess kraftiga smak, efter minst 6 månaders lagring. Populär på alla ostbrickor, där den väl bryter av i smak. Speciellt lyckad är osten i matlagning, där den förgyller många rätter. T.ex. mycket god att gratinera förvälld broccoli, att späcka oxfilé eller lax med. Blanda lite i grönsakssoppan eller blanda ner till en smakrik ostsås, varm som kall.
Brie 250 gr; Krämig rund ost med vitmögelyta. God på ostbrickan, gärna med marmelad gjord på svartvinbär eller havtorn. Tips! Byt ut fettet i en vanlig pulversås till en halv Brie, så har du en sås med mera smak. Osten passar också utmärkt att fritera, gott med t.ex. hjortronsylt.
Fäbodsost 250 g: Rund vällagrad kittad ost. Med sin kraftiga smak är det osten för den som vill ha lite krut på hårdbrödmackan. Luktar som...... men mycket populär bland ostälskare. Mycket lämplig till surströmmingen eller på älgpasset, där den ger +effekt på mysfaktorn. Dryckestips: Kraftiga viner eller varför inte en snaps som balanserar upp ostens styrka.
Marinerad salladsost 150 gr: Syrade handskurna kuber som omsorgsfullt läggs in i glasburk tillsammans med oliver, paprika, vitlök, örtkryddor, salt och rapsolja. Ypperlig när helst du vill bjuda på en sallad, vinter som sommar. Mycket uppskattad av ungdomar, god som snacks framför TV:n. Härlig att smälta ner i köttfärsrätter, i grytor men också att späcka filé och färsbiffar med. Salladsosten är mycket hållbar, och oljan med sin örtsmak går utmärkt att steka i.
Alternativ 2 Getmjölksostar
Vit Caprin 250 gr: Vit getost av traditionell typ med vitmögelyta. Osten är i dag känd som den vanliga getosten. Äts ofta på traditionellt sätt på tunnbröd tillsammans med mese, men den går att använda till allt. I matlagning, där den som ung med fördel ersätter Chevrén, till att fritera, gratinera, att göra parfait osv. Aromer som återfinns påminner om kronärtskocka och champinjon. Osten är aningen krämig, men ändå så stadig att man kan hyvla den. Vintips: Vinet skall matcha ostens styrka, milt fylligt, vitt som rött, fram till portvin.
Brie 250 gr: Rund, krämig mild och mjuk dessertost med vitmögelyta. En mild ost med svaga toner av get och champinjon. Passar på alla ostbrickor, till dessert, fin att fritera, gärna med en god marmelad eller sylt av vinbär, hallon eller hjortron. Vintips: Milt fylligt, rött eller vitt efter behag.
Dragonmarinerad getost av feta-typ 150 gr; Syrad getost i kuber, marinerad i dragon, vitlök, kryddor och rapsolja. Mycket populär i enkla somriga sallader. Går väldigt bra att använda när man vill förgylla t.ex. grillat kött och fisk. Tips: Ett gott pizzabröd blir det om man bakar in osttärningar i brödet. Osten är god som snacks, passar också som pinnmat eller på ostbrickan som smakbrytare. Vintips: Något som passar till pizza och dragonkryddor, rött eller vitt.
Alternativ 3
Getmese 160 gr: Traditionell, på burk eller bit. Getmese är nedkokt vassle där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen, sedan det mesta av vattnet försvunnit. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd, användbart i matlagning där man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser, gärna till vilt, lever och fläskkött. Mese tillsammans med den vita getosten går alltid lika bra, i kallt som varmt tillstånd. Mese är en fin ingrediens vid pralin-tillverkning. Tips: På rostat bröd, bred på mese, hyvla på Vit Caprin, in i micron en stund så att osten smälter, mums! Vintips: Något som går bra till sött, vitt eller rött.
Alternativ 4
Rosa-Lina 250 gr: Rund, mjuk och smakrik kittost. En tunn ost som lagras fort till önskad styrka om man själv vill "grymma" på den lite. Passar för den som vill ha lite kraft i osten. Ta en bit till kaffet eller lägg den på ostbrickan, passar bra till kex. Mycket god att fritera, till en smakrik dessert med lite god sylt till.Tips: lägg den i en form, just så stor som osten är, smält den i ugn eller micron, häll lite vitt vin över den. Skopa den på nykokt potatis, lägg till lite smågurkor och syltlökar och strö på lite paprikapulver. Vintips: Vinet ska ha lite stuns i sig, vitt eller rött.
Alternativ 4
Rosa-Lina 250g: Krämig liten rund ost med vitmögelyta. Har en mild champinjonsmak. Mognar fortare än t.ex. Brie. Superb att fritera eller smälta i micron, äts tillsammans med en god sylt, t.ex. hjortron. Passar in fint på ostbrickan.Vintips: Mycket behaglig till ett milt rött eller vitt vin.
Är du intresserad av erbjudandet kan du komma in till mig i butiken, ringa på 0454 – 191 80 eller skicka ett email: oztosant@telia.com senast 11 november 2009.
tisdag 27 oktober 2009
Julklappsförslag
OBS! Vid beställning innan den 13 november får du 10% rabatt.
Cellofanpåse 200 kronor (det söta alternativ)
Cantuccini (mandelskorpor)
Choklad tryfflar
Torrone (italiensk mandelnougat)
Muskatvin 2 %
Liten mini marmelad
Cellofanpåse 250 kronor (lilla alternativet)
2 Dessertostar
1 Shortbread fingers kex
1 Fransk mini marmelad
1 Fikonstång (underbar till ost)
1 Cantuccini
1 Påse choklad doppade espressobönor
2 Choklad tryfflar
Cellofanpåse 300 kronor (mellan alternativet)
3 Dessertostar
1 Shortbreadfingers kex
2 Franska mini marmelader
1 Aprikosstång (äts som osttillbehör)
1 Crackers (kex)
1 Oliver
2 Choklad tryfflar
Cellofanpåse 350 kronor (stora alternativet)
3 Dessertostar
1 Stor Italiensk fikon marmelad
1 Croccantelli (skorpor)
1 Tapenade
1 Crackers (kex)
2 Choklad tryfflar
Delikatesskorgar
Korg nr 1, 400 kronor
Cantuccini (mandelskorpor)
2 st Dessertostar
Italiensk fikonmarmelad
Elsas crackers (kex)
Tapenade
Colombiansk chokladkaka
Choklad tryfflar
Korg nr 2, 400 kronor
2 Dessert ostar
Elsas crackers
Fikonmarmelad
Cantuccini
Oliver
Choklad tryffel
Chokladdoppade espressobönor
Korg nr 3, 450 kronor
Tapenade
Croccantelli kex
Oliver
Italiensk fikonmarmelad
Cantuccini
Cacciatore (korv)
Parmesan
Panetone (italiensk julkaka)
Choklad tryfflar
Korg nr 4, 450 kronor
Crackers Rosmarin
3 Dessert ostar
Elsas Crackers seasalt
Italiensk fikonmarmelad
Oliver
Cacciatore (italienskkorv)
Cantuccini
Chokladtryfflar
Stora delikatesskorgen, 550 kronor
4 Dessertostar
Elsas crackers
Cantuccini
Croccantelli
Tapenade
Peppersweet (ostfylld paprika)
Chokladtryfflar
Gourmet korgen, 700 kronor
5 Dessertostar
Cacciatore (Italienskkorv)
Cantuccini
Croccantelli
Pesto Rosso
Basamico
Extra virgin olivolja
Chokladtryfflar
fredag 23 oktober 2009
soppor v44
Måndag: Broccolisoppa
Tisdag: Ostsoppa
Onsdag: Sparrissoppa
Torsdag: Kycklingsoppa
Fredag: Fisksoppa
söndag 18 oktober 2009
Vinägersmakning...
Vad sägs om en god olja eller vinäger?
De kan verkligen sätta piff på vardagens rätter, sallader eller grytor.
Hos oss kan du köpa dem i lösvikt ur våra läckra 5-litersflaskor samt tar sedan med dig den lilla flaskan för påfyllning när den är slut. Flaskan är en engångskostnad. Du bidrar på så vis till en bättre miljö samt sparar några kronor själv.
Vad sägs om jordgubbsaperitif, tomatbalsamico eller dadelbalsamico...?
Mums på glass, sallad, maräng eller på en krämig ost.
Dadel Balsam krämen kan jag verkligen slå ett stort slag för, är förresten en utav mina egna favoriter. Den är otroligt användbar. Garnera till exempel tallrikens kanter med krämen när du ska äta pasta. Sen gör du en liten lätt avstickare med gaffeln och snappar utt lite av krämen. Eller varför inte smaksätta köttet lite efter tillagning.
Kom in till oss och får mer tips på vad du kan använda dem till. Givetvis kan du smaka på dem innan.
lördag 17 oktober 2009
soppor v 43
Måndag: Mexikansk kycklingsoppa
Tisdag: Morotssoppa med sting
Onsdag: Blomkålssoppa med löjrom
Torsdag: Krämig potatissoppa
Fredag: Squash- och svampsoppa
måndag 12 oktober 2009
Erbjudande i oktober
Här kommer en liten plocklista med godsaker att välja bland. Varorna nedan finns ej i butken utan kan endast förbeställas. Är du intresserad utav någon produkt ring, maila eller kom in i butiken senast onsdagen 21 oktober 2009.
Alternativ 1: Salchichón de Montaña, 250g:
Läcker bergssalami från Katalonien i Spanien. Mellanmalt kött med pepparkorn. Den ger fina små skivor och har en kryddig och söt smak.
Alternativ 2: Chorizo Collar Fort, 250g:
Stark liten mediumhackad chorizo med spansk paprika ”pimentón” och god kraftig smak. U-formad och halvfast konsistens. Ger små skivor. Perfekt till tapas.
Alternativ 3: Fuet Vela, 175g:
Spansk korv med ojämn form. Fin smak, där köttets kvalitet framhävs. Mognad och torkningsprocessen har givit Fueten den goda och karaktäristiska smaken. Klassisk katalansk salamispecialitet. God till tapas, ett glas vin med mera.
Alternativ 4: Fuet Vela Collar, 250g:
Spansk korv med ojämn form. Fin smak, där köttets kvalitet framhävs. Mognad och torkningsprocessen har givit Fueten den goda och karaktäristiska smaken. Klassisk katalansk salamispecialitet. God till tapas, ett glas vin med mera
Alternativ 5: Taleggio Gourmet, 225g:
Taleggio är en rödkittost gjord på komjölk. Från början en vinterost från Val Tallegio nära Milano men produceras nu i hela Po-dalen. Mognad 30-35 dagar. Tvättad i salt. Arrigoni är från Val Tallegio och tillverkar Italiens bästa Taleggio-typer. Rödorange ovansida med en ljus strågul kärna, skärfast men krämig med en lätt sötma och delikat syrlighet i smaken. En ost till alla sammanhang.
Arrigoni är stolta över just denna Gourmet variant som då är lagrad längre, 40–60 dagar. Den får då en fetare och djupare smak. När den är mogen är den oslagbar.
Alternativ 6: Briscole al Barbera, 225g:
Fransk hårdost gjord på komjölk. Osten har lagrats i rödvin. Det är en spännande ost med en kraftig och fyllig smak. Man kan tydligt se rödvinets inflytande på ytan.
Alternativ 7: Strato 200g:
Fransk krämig dessertost. Gorgonzola och mascarpone som tårta. Lager på lager där mascarponen utgör ”grädden” i tårtan. Används bland annat på ostbordet, till desserter eller tillsammans med inkokta päron med mera.
Vänligen
Anette Stigsdotter, din glada osthandlerska.
Ozt & Sånt, 0454-191 80, oztosant@telia.com
lördag 10 oktober 2009
Soppor v. 42
Måndag: Svampsoppa
Tisdag: Skärgårdssoppa
Onsdag: Kycklingsoppa
Torsdag: Ädelostsoppa
Fredag: Fisksoppa
måndag 5 oktober 2009
Vinnare i mångalen tävlingen
lördag 3 oktober 2009
Soppor v 41
Måndag: Potatis och purjolöksoppa
Tisdag: Broccolisoppa
Onsdag: Het Thaisoppa
Torsdag: Oxköttsoppa
Fredag: Sparrissoppa