onsdag 28 oktober 2009

Vill du smaka på en ostmedaljör?

Vill du smaka på en medaljör?
Från Jämtland tar vi ta varorna denna gång, närmare bestämt Skärvångens Bymejeri i Krokom. Företagets utveckling är som en saga om den lilla gården i döende glesbygd som förvandlas till handlingskraftigt kollektiv. Här sätter man hantverk och kvalitet i första rummet. Litet som en tyst protest mot snabbmatskultur och billig massproduktion. Detta har resulterat i medaljer på årets smaklustmässa i Stockholm. Medalj fick de för Rosalina, Vit Caprin, Camembertrullr, Getbrie, Kocamembert och salladsosten.

Enligt Tor Norrman är det tack vare växtligheten i fjällvärlden som ostarna får sin unika smak. Ren luft och friskt vatten ger mjölkkorna och getterna i byn optimala möjligheter att producera sin mjölk. Sedan är det upp till Tor Norrman och hans kollegor att med mjölksyrebakterier, mögelprocesser och traditionellt hantverk förvandla mjölk till ost. De långlagrade ostarna ligger i upp till ett halvår innan de skickas till butik. - Det är som en lång bibel. Trots att man hållit på i 30 år så kan man stå där framför grytan och inte fatta vad som hänt, skrattar Tor.- Men det är otroligt spännande. Vill man få ut något av livet så ska man ägna sig åt något sådant här.
Sedan starten år 2000 har Skärvångens Bymejeri vuxit från 10 till 22 anställda. De har runt 230 getter och 60 kor som producerar 120 ton färdig ost. Företagets specialitet är dessert- och hårdostar som bland annat bästsäljaren Ädla med vilken Skärvångens Bymejeri kvalat in på en stor mässa i Italien.

Alternativ 1 Komjölksostar
Ädla 200 gr; Rund grönmögelost med mycket smak. En mycket speciell ost som är en korsning mellan Cheddar och Stilton. Cheddariseringen ger osten en speciell konsistens och det mörka grönmöglet ger osten dess kraftiga smak, efter minst 6 månaders lagring. Populär på alla ostbrickor, där den väl bryter av i smak. Speciellt lyckad är osten i matlagning, där den förgyller många rätter. T.ex. mycket god att gratinera förvälld broccoli, att späcka oxfilé eller lax med. Blanda lite i grönsakssoppan eller blanda ner till en smakrik ostsås, varm som kall.

Brie 250 gr; Krämig rund ost med vitmögelyta. God på ostbrickan, gärna med marmelad gjord på svartvinbär eller havtorn. Tips! Byt ut fettet i en vanlig pulversås till en halv Brie, så har du en sås med mera smak. Osten passar också utmärkt att fritera, gott med t.ex. hjortronsylt.

Fäbodsost 250 g: Rund vällagrad kittad ost. Med sin kraftiga smak är det osten för den som vill ha lite krut på hårdbrödmackan. Luktar som...... men mycket populär bland ostälskare. Mycket lämplig till surströmmingen eller på älgpasset, där den ger +effekt på mysfaktorn. Dryckestips: Kraftiga viner eller varför inte en snaps som balanserar upp ostens styrka.

Marinerad salladsost 150 gr: Syrade handskurna kuber som omsorgsfullt läggs in i glasburk tillsammans med oliver, paprika, vitlök, örtkryddor, salt och rapsolja. Ypperlig när helst du vill bjuda på en sallad, vinter som sommar. Mycket uppskattad av ungdomar, god som snacks framför TV:n. Härlig att smälta ner i köttfärsrätter, i grytor men också att späcka filé och färsbiffar med. Salladsosten är mycket hållbar, och oljan med sin örtsmak går utmärkt att steka i.


Alternativ 2 Getmjölksostar
Vit Caprin 250 gr:
Vit getost av traditionell typ med vitmögelyta. Osten är i dag känd som den vanliga getosten. Äts ofta på traditionellt sätt på tunnbröd tillsammans med mese, men den går att använda till allt. I matlagning, där den som ung med fördel ersätter Chevrén, till att fritera, gratinera, att göra parfait osv. Aromer som återfinns påminner om kronärtskocka och champinjon. Osten är aningen krämig, men ändå så stadig att man kan hyvla den. Vintips: Vinet skall matcha ostens styrka, milt fylligt, vitt som rött, fram till portvin.

Brie 250 gr: Rund, krämig mild och mjuk dessertost med vitmögelyta. En mild ost med svaga toner av get och champinjon. Passar på alla ostbrickor, till dessert, fin att fritera, gärna med en god marmelad eller sylt av vinbär, hallon eller hjortron. Vintips: Milt fylligt, rött eller vitt efter behag.

Dragonmarinerad getost av feta-typ 150 gr; Syrad getost i kuber, marinerad i dragon, vitlök, kryddor och rapsolja. Mycket populär i enkla somriga sallader. Går väldigt bra att använda när man vill förgylla t.ex. grillat kött och fisk. Tips: Ett gott pizzabröd blir det om man bakar in osttärningar i brödet. Osten är god som snacks, passar också som pinnmat eller på ostbrickan som smakbrytare. Vintips: Något som passar till pizza och dragonkryddor, rött eller vitt.

Alternativ 3
Getmese 160 gr:
Traditionell, på burk eller bit. Getmese är nedkokt vassle där mjölksocker och äggvita bildar den färdiga mesen, sedan det mesta av vattnet försvunnit. Vattenhalten avgör om det blir bredbart eller en fast mese. Det allra nyttigaste pålägget på bröd, användbart i matlagning där man vill ha lite speciell sötma, t.ex. i olika såser, gärna till vilt, lever och fläskkött. Mese tillsammans med den vita getosten går alltid lika bra, i kallt som varmt tillstånd. Mese är en fin ingrediens vid pralin-tillverkning. Tips: På rostat bröd, bred på mese, hyvla på Vit Caprin, in i micron en stund så att osten smälter, mums! Vintips: Något som går bra till sött, vitt eller rött.


Alternativ 4
Rosa-Lina 250 gr:
Rund, mjuk och smakrik kittost. En tunn ost som lagras fort till önskad styrka om man själv vill "grymma" på den lite. Passar för den som vill ha lite kraft i osten. Ta en bit till kaffet eller lägg den på ostbrickan, passar bra till kex. Mycket god att fritera, till en smakrik dessert med lite god sylt till.Tips: lägg den i en form, just så stor som osten är, smält den i ugn eller micron, häll lite vitt vin över den. Skopa den på nykokt potatis, lägg till lite smågurkor och syltlökar och strö på lite paprikapulver. Vintips: Vinet ska ha lite stuns i sig, vitt eller rött.

Alternativ 4
Rosa-Lina 250g: Krämig liten rund ost med vitmögelyta. Har en mild champinjonsmak. Mognar fortare än t.ex. Brie. Superb att fritera eller smälta i micron, äts tillsammans med en god sylt, t.ex. hjortron. Passar in fint på ostbrickan.Vintips: Mycket behaglig till ett milt rött eller vitt vin.


Är du intresserad av erbjudandet kan du komma in till mig i butiken, ringa på 0454 – 191 80 eller skicka ett email: oztosant@telia.com senast 11 november 2009.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar