fredag 16 april 2010

Almnäs Tegel

Att ha med ostar att göra är roligt och ofta en ynnest. Idag blir det fler och fler svenska gårdsmejerier. Och jag som osthandlerska blir bara gladare, för det är något himmelskt med de svenska handgjorda ostarna.
Vi har ju precis ätit av Vilhelmdals underbara mjuka dessertostar, lika himmelska som ängeln på deras logga.

Men nu mina damer och herrar.... vill jag presentera något ovanligt.
Att lagra ost idag är kostsamt och krävande. Och de är få ännu som behärskar detta hantverk.

Jag vill härmed presentera Almnäs Bruk och deras ost Almnäs Tegel. En ny hårdpressad dessertost inspirerad av det handslagna tegel som tillverkades på Almnäs Bruk under 1700-talet och framåt.
Osten väger närmare 25 kg och är tegelröd till färgen, en effekt som uppnås genom borstning med en speciell bakteriekultur och salt. Osten kommer att lagras i upp till 12 månader.
På ytan finns små barnafötter inpräglade, motivet har vi hämtat från avtryck funna i tegelgolvet på vinden på Almnäs Corps de Logi. Barnafoten stämplades in i sidan på varje tegelsten som tillverkades på Almnäs ända fram till 1975.


Jag kommer att presentera några fler ostar från Almnäs framöver.

De skriver så här om sina ostar:
Vi vill gärna göra ost. Men inte vilken ost som helst
- Vi vill göra god ost - ost som vi kan gå i god för genom att vi står för hela kedjan från foder via mjölk och tillverkning till slutlagring som kanske kan ta flera år.
- Vi vill göra ost som kanske är lite olika från gång till gång därför att det är en naturlig följd av årstidernas växling.
- Vi vill göra ost som är spännande och som har en historia att berätta, ost som man äter tillsammans och som man tycker är något speciellt att se fram emot.

Därför strävar vi efter att alla ostar från Almnäs ska:
- vara gjorda på vår egen mjölk och ingen annans
- vara gjorda på opastöriserad mjölk för det ger mer smak
- tillverkas på ett hantverksmässigt sätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar