torsdag 10 december 2009

Gårdsproducerat kött

Nu är det gårdsproducerade naturköttet äntligen i butiken. Fast i begränsad mängd.

Det är Per-Ola Nilsson från Kölja By utanför Trensum som detta kött kommer ifrån.
Per-Ola köper in kvigor på våren och låter dem beta över sommaren till månadsskiftet oktober november. Då går de till slakt i Mjällby.
Efter slakten hängmöras köttet minst 14 dagar innan det är dags för vidare förädling och transport till frysarna.

Det talas mycket om ekologiskt kött och livsmedelshallarna har sådant i sina diskar. Men när Per-Ola talar om ekologiskt så påpekar han om vikten av att djuren inte fått vare sig sädesslag eller kraftfoder. Både säd och kraftfoder kan förvisso vara ekologiskt odlat men när djuren äter av detta reduceras omega-3 halten i köttet och mycket viktig näring går förlorad. Gräsätande kor ger det bästa köttet och på de marker som Per-Olas kor betar har det inte varit främmande gödning på de senaste tre fyra decennierna.

Detta kött är välsmakande och marmorerat. Per-Ola råder oss att använda ett minimum utav kryddor så att köttet väl får smaka.
Naturligt bete, lösgående biffrasdjur, kärlek och omsorg om djuren ger kött utav högsta kvalitet. Förhoppningsvis kommer fler att upptäcka skillnaden mellan äkta naturbeteskött eller gräskött och det kött som säljs i livsmedelsbutikerna.

Vi har full spårbarhet, så det går att spåra från vilket djur köttet kommer ifrån.
Nästa slakt blir i januari. Det går bra att komma med önskemål och att förbeställa.

Mer närproducerat kött än så här får vi i Karlshamn leta efter...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar