tisdag 21 juli 2009
Brie de Meaux
Brie de Meaux - Kungen av ostar
Denna ost kan man kalla för originalet av Brieostar. Kanske en av de mest kopierade ostarna i världen. För många svenskar är Brie lika med vitmögelost, men de flesta av dem har aldrig smakat på originalet.
Osten kommer oftast i träformar vilandes på en halmbädd. Vikten är ca 3 kilo. På bilden ovan har jag lagt en tändsticksask bredvis så att du ska förstå skillnaden i storlek jämfört med de brietårtor du ser i varuhusen.
50 kilometer öster om Paris ligger Brie regionen som har en lång tradition när det gäller osttillverkning. Ett skäl till att osten fick ökad betydelse var närheten till Paris regionen, med dess stora konsumtion av ost.
Detta är en reffinerad ost med harmoniskt utseende, utsökt doft och den lilla sötma man kan vänta sig av en förstklassig mejeriprodukt. Givetvis är den opastöriserad.
Skorpan ser ut som vit sammet och när osten blir mycket mogen får ovansidan och sidorna en röd ton.
Den har en lätt doft av mögel, söta och såväl som rökiga aromer och en rik, koncentrerad smak.
Brie de Meaux kan vara en hantverks- eller en fabrikstillverkad ost, och den måste förädlas inom de AOC- fegioner som är bestämda.
AOC- regler som gäller för Brie de Meaux:
1. mjölken får värmas till högst 37 grader en gång och endast i samband med tillsats av löpe.
2. osten måste placeras manuellt i sin form med hjälp av en pelle à Brie (briespade)
3. osten får bara saltas med torrt salt
Hur gammal osten är egentligen vet man inte, med den första noteringen om den kommer från år 774. Den här osten har i alla tider njutits av kungligheter och under 1800-talet ansågs den vara den finaste osten i Europa. Idag hör Brie de Meaux till de allra populäraste av vitmögelostar coh den vann guldmedalj senast förra året.
Sitt namn har den fått från staden med samma namn, belägen drygt fyra mil från Paris.
Vintips: St. Julien, Vossne Romanée, Hermitage, Bordeaux, Bourgogne eller en Pinotage från Sydaftika.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar