söndag 12 juli 2009

Brillat Savarin


Brillat Savarin är en av de mest delikata mjuka ostar som finns. Den kommer från Normandie i norra Frankrike, görs av komjölk och har en krämig kärna som omges av ett tjockt men mjukt skal av vitmögel.

Osten har fått sitt namn av den berömda franska gastronomen och matfilosofen Brillat-Savarin, som föddes år 1755, men ostens historia är dock inte så lång. Istället skapades den på 1930-talet av den framstående franska osthandlaren Henri Androuet.

Herr Brillat Savarin lär ha myntat uttrycket "en måltid utan ost är som en skönhet med bara ett öga".

Brillat Savarin är en Triple-Crème ost. Det innebär att de görs genom att man tillsätter grädde till mjölken vid tillverkningen.

Osten har ofta en frisk, lite syrlig och gräddig smak.Det är en elegant ost (skvallret säger att det är en av drottningens favoritostar) och till en sådan ost kan man även ha elegant dryck. Varför inte Rosa Champagne och färska jordgubbar. Eller ett glas av St Emilion, Fronsac som möter gräddigheten i osten på ett ljuvligt sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar