onsdag 10 mars 2010

Handgjorda Svenska ostar


Hej kära kund
Nu ska vi prova något speciellt och roligt. Nämligen ostar från Vilhemdals Gårdsmejeri i Tommarp. De beskriver sig själva så här:
”Vi gör ostar som vi själva älskar. Vi jobbar i liten skala och använder bara mjölk från våra egna getter. Komjölken kommer från jerseykossor. Ystning och formning och lagring av ostarna sker på traditionellt sätt med största omtanke. Resultatet blir naturligt smakrika ostar av högsta kvalitet.

Deras hemsida hittar du här: http://www.vilhelmsdal.se/
Här får du ett underbart tillfälle att förgylla ditt Påskbord med utsökta delikatesser.

Alternativ 1: Komjölksostar
Lilla fästmön från Österlen, ca 200g: Inspiration till denna lilla ost har de fått från ett litet mejeri i södra Frankrike. Till skillnad från den franska osten som är ystad av getmjölk, använder de morgonmjölken från sina Jerseykor.
Resultatet är en liten mjuk kittost med mycket arom och smak.

Österlenädel, ca 250 g: Blåmögelost som de ystar på den feta mjölken från jerseykorna och som varierar i färg och smak beroende på säsong. På våren är ostens paté guldgul och på vintern mer blekgul. Ostmassan formsätts i stora formar och får sedan mogna i specielle klimatrum tills de är alldeles blå och ”ulliga”.


Alternativ 2: Getmjölksostar
Tant Elsas getost, ca 250 g
: Döpt efter deras mest högmjölkande get som nu flyger runt med små vingar uppe i himlen. De använder dagsfärsk getmjölk samt egna mjölksyrekulturer som ympas dagligen vilket ger osten sin speciella karaktär. Formsättning sker flödigt och med mycket kärlek. Under mognaden vänds osten dagligen samt borstas med svag saltlösning vilket ger upphov till den orange färgen.

Gettopp, ca 100 g: En naturell liten getost som kan ätas ung eller gammal. Som ung passar den bra till färska jordgubbar och ett friskt Loire vin. Som gammal har den sin givna plats på ostbrickan eller som gratinerad tillsammans med en mild och fruktig olivolja på valnötssalladen. Gettoppen ystas på getternas morgonmjölk samt behandlas med ett osynligt vitmögel för att ge skydd mot oönskad tillväxt av blåmögel.

Lill-Stina getost, ca 200 g: Mjuk vitmögelost som efter 4-6 v lagring utvecklar en utpräglad getsmak. Osten tillverkas på två olika vis beroende på säsong och hur ”snäll” mjölken är. Patén är vit och mjuk men har vid leverans en hårdare kärna som gradvis mjuknar.



Alternativ 3. Hårdost
Vilhelmsdals Gårdsost, ca 250 g:
Pressad hårdost med i det närmaste homogen paté utan pipor. Osten får efter 12 månaders lagring en svagt sötaktig och lång eftersmak som är signumet för denna ost. De ystar den numera på 100% Jerseymjölk vilket ger en djupare smak med en maximal lagringstid om 18 månader.
Pris för denna ost är: 115 kronor

Alternativ 4. Smakrikost
Sigvard Rödskägg, ca 450 g:
En mjuk kittost ystad på jerseykomjölk med mycket smak (för mycket för en del). Kan ätas ung och är då betydligt mildare i smaken.


Alternativ 5. Getrulle
Tommarpsrulle, ca 200 g:
En ost av färskost-typ där de använder en mycket liten mängd löpe. Osten kan ätas helt färsk eller lagras i upp emot 3 månader då den utvecklat mycket smak. Ytan är behandlad med vindruvsaska vilket ger osten dess svarta utseende.


Om du vill göra en beställning går det bra att skicka ett email, ringa eller komma in i butiken. Beställningen måste vi ha senast söndagen den 21 mars 2010.

Vänligen
Anette Stigsdotter, din osthandlerska
Ozt & Sånt, Drottninggatan 70 i Karlshamn, 0454-191 80, oztosant@telia.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar