söndag 14 juni 2009

Chark
För att det ska kunna vara en riktig delikatessbutik tycker jag även att man behöver komplettera med skinkor och korvar i olika smaker och utföranden. Detta för att man ska kunna plocka ihop en hel måltid, en härlig tapas tallrik eller en hälsosam lunch. I en av ostdiskarna finns därför även en avdelning med lufttorkade skinkor från Italien och Spanien. Kryddiga korvar såsom Tryffelsalami, Fransk valnötssalami, Spanska heta salamis, Svensk lammkorv och en hel del andra godingar.
Just nu har jag en helt underbar äkta Bayonneskinka, går ej att jämföras med de "fejkade" Bayonneskinkorna som finns i de vanliga matbutikerna. Denna är helt enkelt himmelsk. Den smälter helt enkelt på tungan.

Fördelen med de Italienska och Spanska charkuteri produkterna är att de görs på hantverksmässigt sätt. Producenterna har en stolthet för sina produkter som är svår att hitta här hemma. Här är det kött i produkterna, inte en mängd smaktillsater.
För någon vecka sedan hade jag förmånen att träffa en av dessa Spanska producenter. Han berättade att han och hans bröder var den fjärde generationen som drev denna choritzo tillverkning. Huset Alejandro har inga färgämnen eller konserveringämnen i sina korvar. Grisarna går på ängar runt omkring. Och pimentonen som de har som krydda i korvarna har de hård koll på hur de växer. Minst sex gånger per år åker de ut till pimenton fälten och inspekterar plantorna som de senare ska använda i sin korvtillverkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar