Wanås ädel är en grönmögelost som tillverkas av mjölk från korna på Wanås gods i nordöstra Skåne. På Wanås bedriver man ekologiskt jordbruk och djurskötsel vilket inneburit att ädelosten uppfyller kraven för att få märkningen “Ekologiskt jordbruk”. Osten är dock inte någon helsvensk lokalproducerad produkt om någon skulle tro det. Det är Skånemejerier som står bakom osten men den tillverkas av danska Bornsholms Andelsmejeri. Bornholms Andelsmereri är flerfaldigt belönat för sina ädelostar
Sedan 1700-talet har det bedrivits mjölkproduktion på Wanås. Den 1 mars 2000 blev Wanås gods godkänt för KRAV-produktion. Med en årsproduktion på mer än 3 miljoner liter är Wanås Skånes största producent av ekomjölk, som bl a levereras till många skolor runt om i Skåne. I de fyra stallarna på gården finns 450 kor och 450 ungdjur. Den ekologiska odlingen är en dyrare uppfödningsmetod men ger i gengäld friskare djur. Wanås ädel har en mjuk och krämig konsistens med pikant smak och viss sälta. Wanås ädel passar utmärkt på ostbrickan, i matlagningen, i såser och dressingar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar